Liten logga Plus

ARKIV 2014 - 2015
 Länkar till arkiv för övriga år:
2016-2017    2018-2019    2020

CULMEN PLUS Reseklubb (aug -14)
Vi har nu ett forum för dig som gillar att resa.
Idén väcktes i samband med PLUS kryssningen till Ösel och Visby som kom till stånd bara genom en intresseanmälan i Loungen. Reseklubben är ingen resebyrå eller på annat sätt en arrangör av resor och har inget ansvarstagande. M.a.o bara en idéväckare. Klubben är öppen för alla PLUS medlemmar och deras vänner.
Hur går det till?
I loungen kan du som vill ha reskamrater lägga ut en intresseanmälan. En blänkare på Culmen Plus hemsida är också att rekommendera och ordnas genom e-mail till info@culmenplus.se. Intresseanmälan bör ha en begränsad tid. När tiden har gått ut kallar idéväckaren till ett möte förslagsvis i samband med tre-fikat på onsdagar. Du kan också be någon i PLUS styrelsen att ordna mötet.
På kryssningen diskuterades en resa till Sydafrika. Var, när och hur är något som får diskuteras fram. För att ha något att diskutera utifrån har vi tagit in en offert som finns att läsa på hemsidan (klicka här) och i pappersform i Loungen. Vi vill nu att du som är intresserad skriver in din intresseanmälan i Loungen senast 31 augusti.  

Hasse Butlers arbetstider
Hasse Butler hjälper dig gärna i form av gratis REST-tid eller subventionerad RUT-tid. 
REST-tid kan finnas under de tider han arbetar för CULMEN PLUS och har tid över från de ordinarie uppgifterna för Culmen Plus. Hasse arbetar för Culmen Plus följande tider:
 måndagar 11:00 – 13:00, onsdagar 11:30 – 15:30 samt fredagar 10:00 – 11:00.
Då Hasse arbetar för Seminariet och Norrstacken har han normalt fullt upp med sina åtaganden för brf-föreningarna varför någon Rest-tid inte är tillgänglig under den tiden.
Hasses tider hos bostadsrättsföreningarna är följande:
Seminariet: Onsdag och fredag kl. 07:00 - 10:00 
Norrstacken: Måndag kl. 07:00 - 11:00 samt onsdag kl. 10:00 - 11:00 (soprummen)

Nils o lunch Nils o lunch

RESTAURANG NILS 
Följande priser gäller för Culmenplussare:
FATÖL 65:-/glas - 10%  
HUSETS VIN  75:-/glas- 10% 
MAT  enligt meny -10% 
Vid AFTER WORK 
FATöl  55:—10%
Husets VIN 65:—10%
Tilltugg gratis. 
Tag med och visa upp Culmen PLus - kortet!

Brandvarnartips
Är det fler än vi som tröttnat på att man måste upp i taket och slita ur batteriet ur en tjutande brandvarnaren bara man t.ex rostat bröd. Det finns en brandvarnare på Clas Ohlsson 36-6143 som man kan temporärt tysta i 10 minuter genom att bara trycka på testknappen. Strängnäs kommun har en testpinne (testhornet.se) i form av ett skohorn som de flesta fått.  Annars finns den också på Clas Ohlsson 34-9930-1. Fästplattan måste bytas men skruvhålen är lika. Montagehjälp? prata med Hasse Butler

Italien i fokus
Vår egen Italienexpert Anders Hjulström med sin outtömliga kunskapskälla om Italien ordnade ännu ett välbesökt föredrag. Denna gång med fokus på Neapel,

Anders presenterar här de ostar och viner som serverades:
Ostar: 
1)      Taleggio, mjuk kittost på komjölk från Lombardiet. Jag skar bort det gula skalet, men det går att äta.
2)      Pecorino Romano, hård fårost (parmesantyp) från Latium.
3)      Magor, blandning av matlagningsosten Mascarpone och Gorgonzola, blir gärna kladdig, men passar bra som dessertost. Också från Lombardiet.
Alla inköpta på ostaffären, Hospitalsgatan.
Viner:
Vinerna var vitt Mauro från Apulien (klacken) och rött Montepulciano från Abruzzo (öster om Kampanien). Rött Mauro finns på bag-in-box.
 
För den som vill ha en liten repetition av föredraget finns här ett PM om Neapel skrivet av Anders 

ETT FYTRIOTAL CULMEN PLUSSARE TROTSADE KYLAN..
jan 2016

…och dansade ut Julen på kullen. Varm vintoddy och Kalle som serverade varmkorv till Ove Törnqvist varm korv boggie värmde kropp och själ. Men när gran och belysning frusit fast och tomtebloss och musikanläggning slutade fungera kröp alla in i stugvärmen igen med förvissningen om att det kommer en julgransplundring nästa år ocks


NYÅRSFIRANDET 2015
Köksmästare Mårten och våra egna festarrangörer gjorde tillsammans med 30-talet medlemmar Nyårsfirandet i Vardagsrummet till en minnesvärd kväll.


ICE - VAD ÄR DET?      Här får du information och tips

HUSHÅLLSNÄRA TJÄNSTER från BazHemservice Mobil 0709 784833
Hushållsnära tjänster beställs direkt av Ulrika på BAZ, 0709-784833.
Hasse är ju upptagen hos oss på måndag, onsdag och fredag så han kan endast göra beställda hushållsnära tjänster på tisdagar och torsdagar. Men han har en kompis, Kennet och BAZ har även andra resurser vid behov.
CULMEN-avtalet (anges vid beställning)  är 280 kr + moms = 350 kr/timme. Om man är berättigad till RUT-avdrag blir priset 175:-/timme inkl. moms. CULMEN PLUS-medlem skall ej debiteras framkörningsavgift.

 

Reseklubben
Intresserad av en bussrundresa
i Alsace, Bourgogne & Champagne?

En bussrundresa för vinintresserade till Frankrikes klassiska vindistrikt i september/oktober 2017.
Är du intresserad kan du anmäla dig senast 15 dec i Loungen eller till info@culmenplus.se så träffas vi för att prata vidare om en eventuell resa. Läs mer.

Hjärtstartare 
Vår nya hjärtstartare (Powerheart G5 rekommenderad av Röda Korset) finns nu direkt till vänster när du kommer in i Vardagsrummet. Där finns också en schematisk instruktion för användningen.  Brf 3 (Norrstacken) har köpt in samma typ av hjärtstartare. Den finns i tvättstugan i Y-huset. 

FLODKRYSSNING (aug 2016)
Bukarest-Wien med MS River Navigator 11 dagar 
Vi har nu vägt ihop visat medlemsintresse,
​information på nätet och olika resebyråer och kommit fram till att en resa på Donau verkar vara det mest intressanta alternativet . Detta har gjort att vi släppt alternativet Dourofloden Portugal då resan ur naturhänseende visserligen nog är den vackraste men blir lite enahanda speciellt med tanke på att det är en t.o.r. resa. 
Om resan​ Bukarest - Wien får du bäst information på escapetravel.se/resa/flodkryssning-pa-donau-med-jarnporten/?departure=2017-09-03. Det finns flera resebyråer som har samma resa men ESCAPE verkar vara den mest välrenommerade.
Läs även www.aftonbladet.se/resa/kryssningar/article19067319.ab
Escape har 30 platser varav 10​ redan är bokade! Därför har vi satt upp torsdag 20 okt denna vecka för att anmäla ditt seriösa intresse. 
Intresset anmäler du/ni till hans.erkers@gmail.com 
Sedan anmäler vi vilka som är intresserade till resebyrån som kontaktar er. Därefter får du/ni betala anmälningsavgift 2000:-/person till resebyrån. Först då har du en gällande bokning. Anmälningsavgiften återbetalas ej enligt gällande resebestämmelser.
Det skulle vara kul om vi blev, precis som vid​ Sydafrikaresan 2015 ett trevligt gäng som denna gång utforskar denna del av Europa. 

Vår ordförande har avgått. (Feb 2016)
Halvar Johansson har avgått som ordförande i CULMEN PLUS eftersom han ämnar flytta från Norrstacken. Vi Styrelsemedlemmarna har uppskattat hans arbete och tycker samfällt att det är tråkigt.
Övriga i styrelsen driver verksamheten vidare i första hand fram till ordinarie stämma.

Om CULMEN PLUS på Facebook?
Vi har en ”dold/hemlig grupp” – CULMEN PLUS – där du kan läsa inlägg från våra medlemmar och själv ta upp något som du anser vara angeläget och intressant. Om du vill kan du logga in direkt från www.culmenplus,se (högst upp till höger).
Om du skall skaffa ett Facebook-konto gå till: https://www.facebook.com/help/188157731232424/list
Klicka här för att få veta hur du kommer med i vår Facebook.grupp samt för ytterligare information

Kl. 12:00  
Måla tillsammans i Vardagsrummet
Akvarellmålning. Kontakt: Birgitta.  0702 062133
Fortsätter efter sommaren om intresse finns. 
Kontakta Birgitta om du är intresserad

Kl 13:00  
Boule på Visholmen
Kontakt Torgny Back  0152-42450 eller 0703-807533.
Nya och gamla deltagare välkomna. Klot finns att låna.

Hasse Butler har semester 29 aug - 2 sept
Hos CULMEN PLUS kommer Hasse inte att ersättas av någon vikare varför vi under den tiden får koka vårt 3-kaffe själva och lösa våra eventuella hjälpbehov på annat sätt. Baz Hemservice finns naturligtvis till hands för hushållsnära RUT-tjänster som du själv betalar. Du beställer på 0709-784833.

Dramatiserade stadsvandringar i Strängnäs
Det är en promenad genom stadens äldsta delar och genom vår historia. Du får bland annat träffa biskopar och munkar, uppleva kungaval och den stora stadsbranden 1871. Du bokar biljetter hos turistbyrån.
Det är fyra vandringar per kväll och tar cirka två timmar. 
Vandringarna startar i Ugglans park kl 18.30, 18.45, 19.00 och 19.15.
Grassagården håller öppet för servering till kl 22.00 dessa kvällar. 
Biljetter köper du i förväg på turistbyrån i Strängnäs hamn. 
Datum: torsdagar från den 30 juni till den 4 augusti
Pris: 100 kr/vuxen, barn 5-15 år 20 kr, 0-4 år gratis.
Bokning, turistbyrån: 0152-296 94

 www.facebook.com/Dramatiserade-Stadsvandringar-i-Strängnäs 

När vi samåker i bil vid utflykter.
Vid samresor i bil vid utflykter rekommenderar styrelsen att den som tillhandahåller bil och kör ersätts enligt den statliga normen f.n. 18:50 kr/mil. Beloppet delas mellan samtliga åkande i bilen inkl. föraren. Naturligtvis kan de åkande bli överens om annat i varje enskilt fall..

FÖREDRAGSHÅLLARE SÖKES!
Vi har säkert många "interna" förmågor som kan dela sina kunskaper med oss andra. Normalt kostar en inhyrd föredragshållare från 15000 kr och uppåt varför vi är intresserade av att kunna lösa detta utan kostnad inom Culmen Plus . Du som har något intressant att dela med dig av oavsett om det handlar om kunskap, resor eller annat som kan vara av intresse för oss andra. Hör av er till info@culmenplus.se

SENIORTAXI - TAXI STRÄNGNÄS  0152-18600
För dig som fyllt 70 år erbjuder Taxi Strängnäs ett Seniortaxikort. Kortet innebär att du inom tätorten betalar 50 – 70 kr för en enkelresa. Hemtjänst/familjemedlem åker med utan avgift. Du beställer kortet hos Taxi Strängnäs 0152-18600

Dagsresa onsdag 8 juni
med Eckerölinjen till Åland
Buss från Storgatan (vid Västervikshamnen) kl 11.50. Alla beställer själva resan på www.eckerolinjen.se och anger att ni vill äta på hemvägen.
Pris 270:- inkl buss, båtresa och stort skärgårdsbord.
Vill någon ha hjälp med bokningen så kontakta Monica på
0705 830909. Skriv upp er på listan i Loungen så ordnar vi att vi får sitta tillsammans i restaurangen

Vi firar Nationaldagen
tillsammans i Culmen Plus
  

6 juni klockan 13:00
Välkommen på en sillunch i Vardagsrummet

Vi servrar sill och potatis med sedvanliga tillbehör. 1 öl ingår. Om du vill ha något annat att dricka tar du med det själv.
Avslutning med kaffe och en kaka.
Kostnaden är 50 kronor/person. Betalas vid ankomsten. Anmälningslista ligger i Loungen. Max 50 personer.
Som vanligt har vi vinlotteri.
Välkomna önskar festgruppen!

Rabatt för Culmenplussare hos
The Immortal Highlander

Mot uppvisande av Culmenkort eller Culmen Plus-kortet (nedan) erhåller du valfri (4 sort) Innis & Gunn (Scottish Craft Beer) på flaska,alt ett glas av ”husets vin” för endast 45:-

KULTURGLIMTAR
 i Vardagsrummet 13 maj kl. 15:00
En stund med Gittan och Halvar som berättar roliga minnen
från åren utomlands.

De bjuder på vin och lite tilltugg och vill att de som är intresserade av att komma skriver sitt namn på en lista i loungen eller sänder ett mail till halvar.johansson@gmail.com  Anmälan är inte bindande utan avsikten är att få veta ungefär hur många som kommer.

Kulturhuset Järna
 
Vi samåker i bilar till Kulturhuset i Järna och lyssnar på deras evenemang ”12:12” som är kl. 12:12 den 5 maj. Evenemanget är gratis och artisterna hemliga. Vi kan därefter äta en enkel lunch samt bekanta oss med antroposofernas verksamhet i Järna. Avresa kl. 10:00  Anmäl på blankett i Loungen eller till hakanandersson@telia.com   
Läs mer:  www.http://kulturhuset.nu/1212-lunchkonsert/

Hög stämning vid välbesökt glöggmingel.
Festfixartomtar med Lena i spetsen gjorde vårt glöggmingel till en jättetrevlig afton.

DATATRÄFF 
fredag 17 april kl. 15:00-17:00. 
Vi återkommer med vår dataträff. Kom ner till Vardagsrummet om du har data-/datorproblem får vi se om vi kan hjälpa dig

Stallbröderna (alltså V/75)
…… är fulltecknade men fixa gärna en egen V75a och kom till LOUNGEN på Lördag mellan 18.00 och 19.00 och heja på dina hästar då vi följer TV4s Vinnare V75. Obs det är absolut förbjudet att tjuvtitta på direktsändningarna under eftermiddagen!.


VÄLKOMMEN ATT ANVÄNDA SNICKERIET / VERKSTAN
Kalle Lidén har snickrat ihop en arbetsbänk som nu står klar, samt köpt in en hyvelbänk som är monterad och klar att börja använda. Det finns en del verktyg men fler tas tacksamt emot. I skrivande stund har fastighetsägaren trots ett antal påtryckningar inte åtgärdat den automatiska belysningen vilket innebär att lyset släcks efter ca 15 minuter. Ta med en ficklampa för att hitta lysknappen och sätta på ljuset igen.  Är det någon som har önskemål om vad som kan behövas angående verktyg, material eller dyl. kan de kontakta Kalle så får vi se vad som kan tillgodoses.   Kontakt: Kalle Lidén: 0763-219998
 

HJÄRTSTARTARE
Finns vid Thomasbadets reception  Badhusets personal är utbildad för att använda den. På grund av placeringen är den endast tillgänglig under badhusets öppettider

SOMMARUPPEHÅLL
Qigong i Vardagsrummet. Våräsongen slutar 27 maj. Vi börjar igen 31 aug.
Kontakt: Ulla Boander 0738-133528
Hundralappen hos Nils och 17-MIDDAG
Vi försöker få restaurangen att meddela vad som serveras som Hundralapps-meny tisdagar/onsdagar men de bestämmer sig så sent att det inte hinner komma in i NEWS. Enligt uppgift finns menyn på Facebook (bli vän med Nils Grill) den dag rätten serveras. Länk finns på www.culmenplus.se
Öl till Hundralappen kostar för Norrlands 64 kr och Visby  67 kr. Vin kostar 75 kr. Kaffe och kaka 25 kr. På fredagens Happy Hour kostar öl och vin 55kr  Övriga tider har vi 10% VIP- rabatt på mat och dryck.
Kom ihåg vår 17-MIDDAG som träffpunkt tisdagar kl. 17:00!

Nya priser för hyra av gästlägenheten och nya regler för bokning till storhelger.
För att få en bättre kostnadstäckning justeras priserna för hyra av gästlägenheten under weekends och större helger fr.o.m 1 dec.
För att skapa större rättvisa vid storhelger då efterfrågan är stor har speciella regler införts.
Läs mer...

Ny träffpunkt – lördagar 18:00 – 19:00
Det är roligt att se att intresset för våra små träffpunkter såsom Trefikat och After Work ökar så att det ibland är fullsatt. Det är enkelt och trevligt att springa iväg och ha det trevligt en timme helt informellt.
Nu har även lördagar kl 18.00 - 19.00 då ”Stallbröder och systrar" träffas och följer V75 vinnare på TV i Loungen blivit en träffpunkt. Något att följa även för dig som ännu inte fått någon ”stallplats”.  

Glömt lämna tillbaka verktyg?
Skruvmejsel och fasta nycklar saknas i vår verkstad. Har någon lånat dessa och glömt att återlämna dem eller...? Vi är tacksamma om vi får verktygen i retur.

Dansk afton  - FULLTECKNAD
Festgruppen inbjuder till
Dansk Afton i Vardagsrummet
1 april kl. 18:00.
Fördrink vid ankomsten. Menyn består av danska smörrebröd och en öl. Den som vill ha mer att dricka än den öl som serveras tar med sig egen  dryck. Efter maten blir det kaffe med dansk touch. Vinlotteri och underhållning under kvällen.
Anmälan och förskottsbetalning sker i loungen fredagen den 11 mars och fredagen den 18 mars i samband med After Walk (17-18).
Kostnaden för denna trevliga kväll är 150:-/person.

Vi har ett maxantal på 42 personer till festen.

Vårt BOWLING TEAM
CULMEN PLUS BOWLING TEAM har blivit sponsrat med matchande tröjor. Tack HOLMEN och Pär Mellgren som fixade  kontakten.
Vi träffas varje tisdag kl 15:15 i Bowlinghallen. Även om några har skaffat sig nya proffsiga ”kulor” och bowlingskor och är det enda kravet att du har ett glatt humör och 3 fingrar. Resten finns att låna i hallen. Välkommen!

20160309
Stor uppslutning vid vårt informationsmöte! 
Över 60 personer kom till mötet där det informerades om förutsättningar, nuläge och möjligheter för Culmen Plus. Vid mötet bildades en Framtidsgrupp som skall jobba med  idéer och förslag  för vår framtida verksamhet

Om GEMENSKAPSAKTIVITETER

MEDLEMSBREV FRÅN ORDFÖRANDEN - Mars 2015

MEDLEMSBREV FRÅN ORDFÖRANDEN- Juni 2014

Kära vänner i Culmen!
Som nyvald ordförande i Culmen Plus vill jag, Raymond Hedman, omgående höra av mig till er och berätta vad som hände på årsstämman och hur vi i styrelsen har fördelat arbetsuppgifterna mellan oss. Klicka här för att läsa mitt brev. Även om jag ännu inte har flyttat in i Culmen, har jag ju träffat de flesta av er i flera sammanhang, eftersom jag redan har varit med i Culmen Plus-styrelsen i ett år. Mera lär det bli framöver när jag och hustru Karin flyttar in i Norrstacken mot slutet av året.

Culmen Plus årsstämma den 26 maj hade ett betydligt mindre format än föregående år, eftersom det försök till ökat medinflytande från de boende som vi ville åstadkomma genom att ändra stadgarna stötte på motstånd från Culmens advokat. Därför var vi bara 12 personer samlade till stämma varav endast två var röstberättigade, nämligen Göran Söderberg som representant för Brf Villa Culmen Strängnäs 1 och Agneta Markgren för Villa Culmen Strängnäs 2 och 3 (Norrstacken). Övriga var i princip styrelserepresentanter, valberedning samt opartisk ordförande (Håkan Andersson, som kommer att flytta in i Norrstacken) och min hustru Karin som protokollsförare. Hans Aspman valdes att justera protokollet som kommer att anslås i Loungen så snart det är klart.

Årsredovisningen och revisionsberättelsen, som skickats ut i förväg och som alla boende i Culmen har fått i brevlådan, föranledde inga frågor utan resultat- och balansräkning fastställdes och den avgående styrelsen beviljades ansvarsfrihet för räkenskapsåret. Det beslutades också att styrelseledamöterna inte skulle ha någon ersättning för sitt arbete, men att de gärna kunde bevilja sig själva någon gemensam middag ibland i stället för arvode.

Agneta Dunkhols, Bodil Mellgren och Jalle Håkansson lämnar styrelsen i och med stämman, och jag vill passa på att här tacka dem för det bra och engagerade jobb de har utfört under det gångna året. Över huvud taget tycker jag, att vi har haft ett fint samarbete i styrelsen och det har verkligen börjat hända saker i Culmen Plus.

Hans Erkers och jag kvarstår i styrelsen ytterligare ett år, nu med mig som ordförande och Hans som vice ordförande. Valberedningen har haft ett tufft jobb att få ihop en styrelse, men till slut kunde Ewa Aspman, Kalle Lidén och Bengt Judén väljas in. Det har varit svårt att få någon till sekreterarposten efter Bodil, så på mitt förslag valdes Karin Poromaa Hedman in och som extra förstärkning Håkan Andersson, som åtagit sig att utforma Culmen Plus’ hemsida. Därmed blir vi 7 styrelseledamöter varav tre kommer att flytta in i Norrstacken.  Ewa Aspman har åtagit sig att bli kassör och Agneta Dunkhols kommer även fortsättningsvis att handha fakturering och uthyrning av våra lokaler assisterad av Bengt Judén. Kalle Lidén efterträder Jalle Håkansson som kontaktperson med Hemfosa och svarar för arbetsledningen av butlern.

Lars Lönnkvist, Revisorsknuten valdes till auktoriserad revisor för Culmen Plus och till valberedning utsågas Karin Riiser, sammankallande, Ingrid Tunhammar Hallström samt Bengt Åsebol. Bengt tillhör dom som kommer att flytta in i Norrstacken.

Så till de kanske intressantaste frågorna: Stadgarna och den motion som Brf Villa Culmen 1 fick i uppdrag att ta upp på stämman. De nya stadgarna klubbades enhälligt och därmed gäller de från och med nu. Tyvärr har vi inte fått gehör för mera direktinflytande från de boende, men den frågan är inte död utan kommer att tas upp på nytt när Norrstacken kommit på banan. Den stadgerevision som nu gjordes är av mera redaktionell karaktär. Ordlydelsen har ändrats och en del tryckfel har rättats. De sakfrågor som ändrats är, att formuleringen för hur medlemsavgiften ska debiteras återspeglar hur det nu går till, motioner kan inlämnas senast en månad före stämman och kallelse och utskick kan ske med e-post.

De nya stadgarna kommer att distribueras till alla berörda.

Motionen om ”Delaktighet, öppenhet och medbestämmande” avslogs av formella skäl. Däremot uppdrogs det åt styrelsen att utforma en informationspolicy i motionens anda.

Nu samlas den nyvalda styrelsen igen den 4 juni för att ta ett första nappatag med alla utmaningar som ligger framöver att med er hjälp utforma Sveriges bästa bende med fokus på GEMENSKAP, SERVICE och TRYGGHET.

Raymond Hedman