Liten logga Plus

ARKIV 2016 - 2017
Länkar till arkiv för övriga år
2014-2015    2018-2019    2020

 

Deltagarrekord vid lyckat glöggmingel med Lucia

Luciadagens glöggafton med Lucia i Vardagsrummet blev en trevlig mingelkväll med rekordartat antal deltagare – c:a 70 personer. Festkommittén hade arrangerat med Luciabesök (med balett?), god skinkmacka och naturligtvis glögg. Dessutom vinlotteri, och utöver ordinarie utlottning fick de som aldrig vunnit någon flaska en gratis chans till vinst.
Tack Festkommitén för trevligt arrangemang!

Vårt 5-årsfirande….. blev en minnesvärd flygresa i Vardagsrummet. Efter att vi passerat säkerhetskontrollen, intagit våra platser och fått instruktioner av kabinpersonalen, lyfte vi från Kung Göstas väg. Drinkvagnen rullades ut föredömligt snabbt och serveringen inleddes. Medan passagerarna intog en mycket god ”trerätters” rullade ett bildspel gjort av Leif Riiser som visade händelser under C+ fem första år.
Vår gäst, Henrik Gustafsson, berättade om hur idén med Culmen Plus uppstod och blev en vision som sedermera delvis uppfyllts. Under Kapten Kilanders trygga befäl landade vi så småningom på Hertig Karls väg. Lovorden till besättningen var många och även maten, levererad från Fusion, berömdes.
Klicka här för fotomontage

Anne-Katherine och Tim från Försvarsutbildarna/MSB svarade för en mycket intressant kväll när de informerade oss, 50-talet boende, under rubriken ”För din säkerhet”.
Vi fick inledningsvis veta vilket ansvar kommun och stat har för vår säkerhet och vart man skall vända sig för att få säker information vid en större kris i samhället. Samtidigt poängterades att vi själva, i första hand, har ett eget ansvar utifrån våra förutsättningar.
Efter paus för kaffe, som MSB bjöd på, handlade det om hur vi kan förbereda oss för en situation där t.ex. el, vattenförsörjning, telefoner etc. slagits ut. För sådana tillfällen bör en ”krislåda” finnas i varje hem och vi fick ta del av vad krislådan bör innehålla.
Dessutom påpekades vikten av att försöka utvärdera – sann eller falsk? -den information – som ges i media eller kommer till oss via våra nätuppkopplingar.
Om du klickar på webbadressen nedan kommer du till ett "quiz" för att kolla hur förberedd du är inför en kris. Under rubriken "Avslutning" finns länkar till flera intressanta webbsidor
http://www.imagineab.se/utbildningar/forsvarsutbildarna/quiz/#/?
Här är en länk där du bl.a. får tips om innehåll i din krislåda
 http://www.imagineab.se/utbildningar/forsvarsutbildarna/checklista/story_html5.html 

Från  vår Nyårssupé på Restaurang Fusion

Nu vet vi mer om Axel Ebbe!
En spännande man och konstnär från förra sekelskiftet. Uppväxt i Skåne men tillbringade många år ute i Europa. Återvände sedan till hemtrakten kring Trelleborg. Om det och mycket annat i Ebbes liv berättade Ingrid Tunhammar för oss i Vardagsrummet. Till sin hjälp visade Ingrid en film av Jan Troell och Jan Hemmel. Filmen, med utsökt foto, beskrev Ebbes intressanta liv och flera av hans verk. En trevlig ”kulturkväll” där vi också serverades frukt och cider samt kunde köpa oss ett glas vin.

Gratis broddar till dig som är 65+
Från den 13 december erbjuder Strängnäs kommun gratis broddar till invånare som är 65 år eller äldre och folkbokförda i
kommunen Broddarna kan hämtas på Strängnäs kontaktcenter i kommunhuset, Nygatan 10 mot uppvisande av legitimation.

En inblick i en läkares 
vardag i krigsområden

Varje dag matas vi i massmedia med bilder och reportage på krigshärjade städer och länder.
Strängnäsläkaren Carl-Axel Dannaeus intressanta föredrag i Vardagsrummet gav oss, i ord och bild, närbilder på krigets offer. Carl-Axel arbetade på 1980 talet som kirurg på uppdrag av Svenska Röda Korset i Kambodja och i Afghanistan. Med värme och realism gav han en djupare insikt hur kriget drabbar människor och barn.

För bil- och teknikintresserade.
Efter vårt besök kan vi rekommendera Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna i Köping för den som är bil- och teknikintresserad. Här finns berömda bilar och legendariska märken som Bugatti, och Mercedes (bilden) samt odödliga klassiker som Cadillac och Bentley. Dessutom motorcyklar och mycket teknikhistoria.

Intressant besök hos Räddningstjänsten i Strängnäs.
Frank Granat, brandmästare och räddningsledare, gav oss en mycket intressant och lärorik eftermiddag på brandstationen. Vi fick veta att räddningstjänsten i princip rycker ut vid all form av olyckor från bränder till hjärtstopp. Bemanningen är 16 personer i tjänst dygnet runt vilka skall kunna rycka ut max 90 sekunder efter att de fått larm. Därutöver finns jourpersonal i hemmet vilka har 6 – 8 min på sig att ta sig till och rycka ut från brandstationen.
Att ett rum där eld uppstår som regel blir helt övertänt inom 1– 3 min var en överraskning för oss alla. På film kunde vi se hur de rökgaser som uppstår då något börjat brinna stiger mot taket och antänds vilket ger branden ett explosionsartat förlopp.
Franks råd beträffande brandskyddet i bostaden var att det bör finnas brandvarnare i alla rum, en brandfilt samt brandsläckare. Gärna också en brandsläckare i bilen att användas vid t.ex. olyckor där bil fattar eld och skadade finns kvar i bilen.

Utflykt till Åkers Styckebruk

Den välbevarade historiska bruksmiljön med sina talrika byggnader från 1700- och 1800-talen imponerade liksom vår kunniga guides beskrivning av brukssamhällets historia. Bruket som grundades av Karl IX redan i slutet av 1500-talet startade kort därefter sin kanontillverkning vilken pågick till slutet av 1800-talet. Idag tillverkas valsar för industrin av företaget som numera heter Åkers Sweden.

Surströmmingspremiären

Som vanligt hade festkommitén ordnat det trevligt för deltagarna i den första träffen efter sommaruppehållet. Angenäma (?) dofter svävade över oss i Vardagsrummet medan vi försåg oss ur surströmmingsburkarna eller föredrog att äta medhavd mat.

Sommarboulen är slut  Vinterboulen väntar
Ett stort grattis till Ann-Mari och Tore som blev vinnare i dam- resp herrklassen i sommarens bouleturnering. Trevligt att så många har ställt upp och ett stort tack till Torgny Back som arrangerar boulen på ett proffsigt sätt.
Nu väntar Vinterboulen 2017/2018 på torsdagarna kl 13 i Boulepalatset med start den 28 sept  Som tidigare måste vi ta ut en avgift på 40:- per person varje omgång. Avgiften går oavkortat till kommunen för hyran av hallen.Torgny hälsar alla gamla och nya deltagare varmt välkomna.

Caféet 25 nov samlade nästan 60 boende vilka först fick en redovisning av föreningens ekonomi där det bl.a. meddelades att den reducerade avgiften 300 kr kommer att behållas året ut och sannolikt även under 2018. Dessutom informerade Raymond Hedman om styrelsens förslag till hur föreningen skall kunna drivas vidare då bostadsrättsföreningen Villa Culmen Strängnäs 2 i höst upphör som medlem. Några invändningar mot förslaget, som innebär att en tredje förening bildats för att ersätta Brf 2, kunde inte noteras och styrelsen kommer att arbeta vidare för att genomföra föreslagna åtgärder och på så sätt säkra en fortsättning för Culmen Plus.
Kvällen fortsatte med att Lena Kilander presenterade planerade aktiviteter och Bengt Judén meddelade att de stulna låsen för två av våra lokaler kommer att ersättas med liknande kodlås. Efter kaffepaus avrundades kvällen av Hans Erkers som med hjälp av vackra bilder berättade om den flodkryssning på Donau som han tillsammans med andra boende deltagit i.

Nu kan vi lite mer om vår domkyrka


Framförallt för oss ”nyare” Strängnäsbor gav måndagens guidade tur en lärorik inblick i domkyrkans värdefulla skatter och dramatiska händelser under kyrkans 800-åriga historia.

Nationaldagens traditionella sillunch

Att äta sillunch den 6 juni börjar bli en tradition. Tack ni som fixade lunchen (bild överst till vänster) och såg till att vi fick en trevlig eftermiddag med sång, vinlotteri och frågeunderhållning. Nu ser vi fram emot en fortsättning på traditionen nästa år.

Rapport från Torgny om rekorddeltagande i boulen
Rekorddeltagande blev det på sommarboulen vid Visholmen idag den 11 juli. Vi blev hela 16 som kastade och rullade klot. Den vädermässigt lite ostadiga tidiga morgonen hade förbytts i sol och svag bris. En ren njutning både på boulebanorna och vid fikaborden i pausen vågar jag nog utan överdrift beskriva eftermiddagen som. Kan vi hoppas på ett nytt rekord redan nästa tisdag? Och varför inte några nya deltagare?
Torgny Back

 Konst på Jägernåsen i soligt väder

Vi var 13 Culmen-bor som gjorde en utflykt till Jägernåsen i Floda och Hälleforsnäs. Solen sken, kaffet smakade bra och en del inköp gjordes på Lager 157 och Jürss Mejeri.
Gunilla Hedin ledde utflykten, rapporterade och tog merparten av fotona.

Uppskattat föredrag om läkemedel
Patrik Gustavsson som är Leg. Apotekare och driver Mediteket på Trädgårdsgatan höll ett mycket uppskattat föredrag om läkemedel samt om hur de bör användas vid behandling av i första hand ålderssjukdomar. Dessutom fick vi information om regler kring läkemedelsförmåner, högkostnadsskydd och hjälpmedel. Patrik som tillhandahåller receptfria preparat, hygienartiklar m.m. i sin butik erbjöd oss också att titta in i butiken då vi behöver råd om läkemedel och hjälpmedel.
Eftersom både ämnet och intresset är stort planerar vi, på allmän begäran, för ytterligare program med Patrik under hösten.

Intressant besök på VVS-muséet
Vid måndagens besök på VVS-muséet i Bromma kunde vi studera många intressanta föremål. Bl.a. den vackert dekorerade toalettstolen samt en av de första tvättmaskinerna från 1920-talet. Dessutom fick vi en intressant inblick i rörmokarens arbete genom tiderna.

Solig premiär för sommarboulen
Denna premiärdag för sommarboulen hade alla 15 deltagarna mycket att glädjas åt. Strålande sol, nästan vindstilla och sist men inte minst en läcker äppelkaka som Kajsa och Torbjörn bjöd på. Tack för detta trevliga initiativ. Vi håller tummarna för att alla tisdagseftermiddagar ska bli så här vackra liksom sommaren i övrigt.
(Fotot är från förra säsongens sommarboule)

"Brända Skogen" - en heldag att minnas.

Tack Johan Davidsson och AB Karl Hedin för ett fantastiskt arrangemang. Först en guidning i ”Hälleskogsbrännan" som blivit naturreservat för att se hur naturen börjar om efter skogsbranden 2014. Därefter en visning av Sågverket med information om trä och hur man tagit hand om brandskadad skog. Slutligen en god Lunch på Värdshuset Engelbrekt i Norberg..

Trevlig eftermiddag på Selaön med kyrkobesök och bygdeinformation

En intressant visning av Överselö kyrka inledde eftermiddagen.
Vi imponerades av kalkmålningarna från mitten av 1400-talet, den unika 1700-talsorgeln samt kyrkans värdefulla inventarier med bl.a. en romansk dopfunt, ett medeltida altarskåp och en medeltida Mariastaty (”Överselö-madonnan”). Därefter var det eftermiddagskaffe i hembygdsgården där Stallarholmens hembygdsförening förutom kaffet ordnat med underhållning i form av ett trevligt bildspel om Selaön fotograferat och arrangerat av Sven G Nilsson som också kommenterade de vackra bilderna.

Australien från norr till söder.
I Vardagsrummet visade Karin och Leif Riiser bilder och berättade från sin tågresa genom denna spännande kontinent. Det blev en intressant berättelse med många fina bilder på växter och djur. Till föredraget serverades kaffe och Australiens nationaltårta Pavlovtårtan (från ”Erkers kök”) och av föredragshållarna från Australien hemfraktat godis.
Fler reseberättelser efterlyses och välkomnas

Vi besöker "den brända skogen”
Hur ser det ut efter stora skogsbranden i Bergslagen och vad händer med området i framtiden? Vår granne Johan Davidsson Kung Göstas väg 14 är Träsamordnare vid AB Karl Hedin, som är största skogsägare i området. Han kommer att visa och informera om "den brända skogen” samt företagets sågverk/träförädling. Deltagarantalet är begränsat till 11st med fördelningen 6 st från Seminariet och 5 st från Norrstacken. Vi samåker i egna bilar. Johan kan ta 3st. i sin bil. 
Är intresset stort kan vi tänka att anordna en ny resa i höst, anteckna dig därför på ”Reservlistan”
Datum: Tisdag den  9/5   Sista anmälningsdag 21/4
Program:
08.00 gemensam avresa från Kung Göstas väg mot Ängelsberg 
09.30 ankomst Ängelsberg där vi får information och en kortare vandring i den brända skogen.
C:a 11.00 besök på Karbenning sågverk/träförädling
Lunch c:a 13.00  Norbergs Värdshus    Åter i Strängnäs c:a16.00

Vinterboulen är avslutad Sommarboulen startar 2 maj
Vinterboulen 2016-2017 är nu avslutad och de sammanlagda resultaten från vintersäsongens spel har summerats. Segrare bland damerna blev Karin Judén och bland herrarna segrade Tore Nilsson. Grattis till fina prestationer! Resultatlistor har mailats ut till alla boulare.
Sommarboulen på banorna vid Visholmen börjar tisdagen den 2 maj kl 13 om vädret tillåter. Väl mött då!

Om nödutrymning och belysning
i Vinkällaren och förråd/verkstad.

En dörr är nu monterad mellan Vinkällare och Verkstad. Utrymning för de tre lokalerna kan ske alternativt genom vinkällare mot trapphuset eller genom verkstad/förråd mot källarkorridoren. Passagen från Vinkällaren mot verkstad alternativt verkstad mot Vinkällaren får endast användas för nödutrymning
Nu finns det ingen strömbrytare för belysningen i verkstad/förråd utan ljuset tänds automatiskt med rörelsedetektorer när du öppnar dörren från korridoren. Det lyser i c:a 18 min. Om du då rör dig tänds den på nytt.

Rapport från Culmen Plus Café
Förutom kaffe med dopp fick de c:a 40 cafébesökarna en redovisning av Culmen Plus preliminära årsbokslut för 2016. Föreningens ekonomi är god och den tillfälligt sänkta medlemsavgiften 300 kr kommer att behållas under första halvåret, därefter tas nytt beslut. Skriftlig årsredovisning kommer att sändas ut i samband med Culmen Plus årsstämma i slutet av maj. Därutöver berättades om planerade aktiviteter, Bengt informerade om vad som hänt i våra lokaler (bl.a. ny högtalaranläggning), Annette och Anders informerade om grannsamverkan vilket man återkommer till och Robert talade om Strängnäs Konstförening.
Vid det avslutande kaffet fick vi anledning att prata om händelser och minnen från 1967

Intressant föredrag om Sundby Sjukhus
Inför 40-talet åhörare berättade Lars Thor på ett initierat sätt om Sundby Sjukhus historia, olika behandlingar  som avlöst varandra och andra minnen från sin yrkesverksamma tid på Sundby från mitten av 50-talet till nedläggningen 1988. Föredraget avrundades med en ostmeny

Historien om Sundby sjukhus
Lars Thor kommer till Vardagsrummet den 30 mars kl.18:00 och berättar för oss om Sundby Sjukhus. Lars började som ”vikarie i sjukvården” på Sundby 1955 och med avbrott för olika utbildningsperioder var han verksam på Sundby fram till nedläggningen i slutet av 80-talet då han var sjukvårdsföreståndare. Vi kan se fram emot ett intressant föredrag om mentalsjukvårdens metoder och behandlingsresultat under den aktuella perioden.
Efter föredraget bjuder vi på ost och kex. Drycker till självkost.
Sista anmälningsdag 28 mars.

Full fart på C+ boulen! - mars 2017
Det rapporteras många deltagare, hög ljudnivå, skratt och applåder. Med andra ord har man mycket trevligt när man spelar boule. Alla är välkomna att vara med. Kom och prova på. Det finns klot att låna vid behov

Rapport från Italiensk Afton
Vi var ca 30 personer som kom för att lyssna till Anders Hjulströms Italienföredrag. Anders började med bakgrundshistorien från Norra Italien och fortsatte till modern tid och vi fick många bra tips om sevärdheter och om platser att resa till.
Efter Anders föredrag serverades italienska ostar, salami, mm och den som ville kunde köpa till dryck. Under måltiden berättade Halvar Johansson om sina erfarenheter som företagsledare i Italien och Bengt Judén berättade om en speciell fotbollsresa till Italien. Avslutningsvis fick vi höra Gittan Johansson framföra en kärleksförklaring till Italien.
Tack alla som medverkade till en trevlig kväll. / Frank Backman

Ett tack till Strängnäs Röda Kors för HLR-utbildning.
Vi har nu haft vår andra kurs i hjärt- och lungräddning och om hur hjärtstartare används. Kursen uppskattades av alla och intrycket var att den verkligen gav en inblick i vilken snabb hjälp som behövs om sjukdomsfall inträffar. Vi har kunnat genomföra båda våra HLR-kurser genom tillmötesgående av Strängnäs Röda Kors som ställt en kompetent och trevlig utbildare, Elisabeth Thor Sörensen, till vårt förfogande och även ordnat så att bidrag från MSB ( Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) stått för kostnaden.       
Vårt register över HLR-utbildade är nu uppdaterat. Klicka här

Hjälp oss med synpunkter på aktivitetsförslag!
Vi håller på och planerar första halvårets aktivitetsprogram och önskar få in dina synpunkter på de förslag som finns. Dessutom är vi tacksamma för ytterligare förslag och idéer som du kanske har.
Du har därför fått ett separat e-postmeddelande där vi ber
om dina synpunkter på de föreslagna aktiviteterna och där du också kan notera dina eventuella egna förslag.
Har du möjlighet ber vi dig svara inom en vecka men vi är alltid tacksamma för förslag kring våra aktiviteter oavsett när de kommer.
Saknar du e-postmeddelandet med enkäten kan du rekvirera det från info@culmenplus.se 

I år kan Culmen Plus Canasta
fira 5-årsjubileum

Det var Brita Venäläinen i Seminariet som introducerade Canastan i Culmen Plus och numera spelas det i Vardagsrummet varje måndag kl.13.00 året om. Oftast spelas Canasta endast med två lekar men här spelas det med tre kortlekar, vilket gör spelet lite mer varierat. Stämningen är lättsam och kravlös. Fikarasten i halvtid är viktig. Var och en tar med sig vad den vill ha.
Det finns plats för fler spelare. De flesta av deltagarna har inte spelat tidigare och nya deltagare kommer raskt in i spelet. 
Kontakt: Brita Venäläinen, 0739-162590.

Ny timtaxa från BazHemservice
BazHemservice har fr.o.m. 1 jan 2017 justerat sin timtaxa till nedanstående. Som avtalskund räknas Culmen Plus samt de boende som har avtal om regelbunden städning från BAZ. Avtalskundstaxan gäller även då man anlitar Hasse Butler för tjänster utöver plustid. I övrigt gäller taxan för beställande kund.
Observera att ingen framkörningsavgift debiteras.
Avtalskund:  385 kr / tim ( 193 kr efter skattereduktion)  
Ordinarie pris: 400 kr / tim
Beställande kund: 425 kr / tim  ( 213 kr efter skattereduktion)  
Ordinarie Pris: 450 kr / tim
Framkörningsavgift:  0 kr  Ordinarie pris: 125 kr

Rapport från Vinterboulen
Deltagarantalet i Vinterboulen håller sig stadigt runt dussinet. Senast, den 2 februari, var det 13 deltagare och på drygt 2 timmar inklusive den viktiga och trevliga fikarasten, spelades tre matcher. När säsongens sista omgång har spelats i april kommer det att finnas en dam- och en herrsegrare. Segrar gör den dam och herre som har det bästa genomsnittsresultatet räknat på de tio bästa omgångarna. Det finns plats för fler deltagare. Kontakt Torgny Back 0703-807533.
Läs mer om Vinterboulen

Boksnack – boktips
Vid senaste ”boksnacket” tipsade Annette Lidén om en del mycket intressanta böcker.
Bl.a. Elisabeth Gilberts ”Anne Whittakers betydelsefulla upptäckter”, Han Kangs ”Vegetarianen”, Fiona Bartons ”Änkan” och Malin Perssons ”Störst av allt”. Med tanke på sportloven i februari är nästa träff onsdag den 8 mars kl 13.00 i Loungen

Uppskattat föredrag om platsen där vi bor.

Drygt 50 intresserade Culmenbor hade samlats i vardagsrummet i torsdags för att lyssna till Inge ”Fritte” Bergqvist som berättade historien om våra kvarter ”Seminariet” resp. ”Norrstacken”.
Han inledde med förhållningsreglerna vid måltiderna för hjonen i ”Fattighuset” som byggdes 1892 och vars huvudbyggnad finns kvar som närmaste granne till Q-huset. Fattighuset blev senare äldreboende under namnet ”Mälargården” och byggdes om och till flera gånger. 2004- 2005 revs tillbyggnaderna medan den äldsta delen, själva fattighuset, behölls och inreddes med moderna lägenheter som en del av Brf Sjöviken Väst.
Där Y-huset nu ligger låg tidigare ”Idiothemmet” vars grundmur fortfarande finns kvar som en avskärmning mot Brf Sjöviken 1. 1908 blev byggnaden barnhem för att senare bli skola. Under en period huserade även militären i huset som revs i början av 1980-talet och ersattes av en anskrämlig yrkesskola, som i sin tur revs 2014 för att ge plats åt Brf Villa Culmen Strängnäs 3.
Detta är bara några exempel på var ”Fritte” berättade under sitt 1½ timme långa, mycket uppskattade och intressanta föredrag om platsen där vi bor.

Många ville lära känna vårdcentralen.

50 Culmenbor deltog i visningen av Vårdcentralen som visade sig vara större och ha mer resurser än vad de flesta trodde. Efteråt samlades alla i Vardagsrummet där det serverades smörgåstårta samtidigt som sjukgymnast Angelica Ling gav råd om att hålla sig i form på äldre dar.
Verksamhetschef Jenny Linder informerade om vårdcentralen och att dom numera ingår i och därför byter namn till Unicare. Efter tidigare turbulensen med personalavhopp har man nu en stabil och väl fungerande läkar- och sköterskestab.
Det känns som om vi äntligen fått en bra pusselbit i Culmenkonceptets trygghetsbit med en närliggande fungerande vårdcentral.

Är du ”hackad” ?
Här kan du kolla om ditt lösenord har kapats. https://dold.svt.se/ är SVTs sida för koll om lösenordet läckt. (Tips från Bengt Åsebol)

Rapport från årets julgransplundring - jan 2017
på Seminariekullen:

”Nu är glada julen slut, slut, slut. Granen hade frusit fast så vi fick bryta upp hela betongfundament. Ljusslingorna hade trasslat ihop sig till oigenkännlighet och korven blev fesljummen. MEN TREVLIGT HADE VI”

Stort tack till er som ordnade Nyårssupén!
Stort tack till er som fixade så vi fick en trevlig nyårsaftonskväll med en exklusiv, välsmakande trerätters supé och roande underhållning. 
Fixarna, som gjorde en stor arbetsinsats, var denna gång i första hand Elisabeth Folke Olsson, Vera och Göran Söderberg, Monica och Hans Erkers samt Ann-Marie och Ove Forsberg. 

Rikligt och välsmakande julbord uppskattades av Culmenborna
26 hungriga Culmenbor samlades i söndags på Restaurang Natti för att äta klassiskt julbord i stället för gängse söndagsmiddag. Vi bjöds på ett rikligt, välsmakande och prisvärt julbord. Stämningen var hög och blev inte sämre av att Kajsa Eriksson lockade oss till några julsånger. Det verkade som om alla trivdes och var nöjda med kvällen.   Restaurangens ägare iranfödde Teimor Korpy ställer gärna upp och ordnar privata måltider för oss antingen på restaurangen eller som catering i Vardagsrummet.

Glöggmingel med lucia, allsång och deltagarrekord.
I tisdagskvällens glöggmingel deltog närmare 70 Culmenplussare vilket är rekord för föreningens arrangemang i Vardagsrummet. Det bjöds på glögg och skinkmacka samt luciatablå med pondus. Kvällen avslutades med vinlotteri samt allsång till pianokomp av Zagah. STORT TACK till festfixarna som svarade för att vi fick en trivsam kväll!

Loungen har fått ny bildkonst genom "vår egen" konstnär Margareta Holmberg (Dec 2016)

CULMEN PLUS CAFÉ - Information från styrelsen
Vid Culmen Plus Café som besöktes av 36 boende lämnades bl.a. följande information om föreningens verksamhet:
-        Utöver hyresbonusen från Hemfosa, som vi tidigare redovisat, har vi även träffat en överenskommelse med Culmen AB vilken innebär att de efterskänker de 77500 kr som utgör 2016 års avbetalning på möblerna.
-        Då föreningens ekonomi är god, bl.a. beroende på ovanstående, har styrelsen beslutat att behålla den reducerade avgiften 300 kr/pers/mån för första kvartalet 2017. Därefter tas ett nytt beslut.
Utöver våra gemenskapsaktiviteter vill styrelsen under 2017 vidare utveckla verksamheten kring ledorden service och trygghet. Vi kommer den 18 jan att ordna en träff med vårdcentralen Avonova i Vardagsrummet för att få information om deras verksamhet och se om vi kan få någon extra nytta av att de finns så nära oss. En ny kurs i hjärt-lungräddning kommer också att arrangeras i början av året. I övrigt hoppas vi på några fler aktiviteter med hälsoanknytning under våren.

Efter styrelsens information bjöds på kaffe med lussekatt och pepparkaka innan kvällen avrundades med välklingande allsång i julton.
Önskemål framfördes om en repris på allsångstunden i samband med kommande glöggmingel.

Tågresan i Ukraina med Anders Hjulström
Anders tog oss med på en intressant resa i Ukraina med besök bl.a. hos de gamla kvinnorna i Gammelsvenskby som sjöng ”Du gamla du fria” för oss. Vi var ett 20-tal som hade en trevlig kväll och lämnade Vardagsrummet nöjda med såväl andlig som lekamlig spis.
Förutom Anders föredrag uppskattades de läckra pirogerna och falafelkuddarna. (De hade bakats av en kvinna, Maryam Mustafa, boende på Regementsgatan. Hon lagar den mat du önskar till din privata fest.  Mobil 073-9165489

BOWLINGDAMER.
Nu har även våra damer hittat till Bowlinghallen. Vi spelar tisdagar 15:15 . Det kostar 75:- 
Inga förkunskaper behövs. Bara glatt humör. Alla välkomna!

Intressant juridikföreläsning
Anders Palmblad, jurist med lång erfarenhet, gav oss 20-talet plussare, en intressant föreläsning och goda råd anpassade för oss seniorer. Behöver du råd eller annan hjälp i juridiska frågor kan du kontakta Anders som själv är pensionär men fortfarande verksam.
Mobil: 0709 415910.

Skultuna Bruk och Outlet 16 nov.(Inställt)
Besök museum och kanske julhandla.
Vi planerar en utflykt till Skultuna och vill veta hur många som är intresserade Skultuna Bruk ligger c.a 7 mil bort i Västmanland. Här finns historiska byggnader fyllda med olika aktiviteter. Här erbjuds oslagbara fabrikspriser på stora mängder utgående och 2:a klass sortiment från ett 20-tal leverantörer som Orrefors Kosta Boda, Ekelunds, Snö of Sweden, Målerås, Iittala och självklart Skultuna. Här finns också bruksmuseet med fri entré samt café. Anmäl ditt intresse i Loungen eller på info@culmenplus.se senast 12 nov

Kurs i hjärt- och lungräddning - okt 2016
Vid torsdagskvällens kurs, med deltagare från båda brf:erna, fick vi lära oss hjärt- och lungräddning (HLR) och användning av hjärtstartare. Kursen som genomfördes av Elisabeth från Röda Korset var mycket givande och uppskattad. En slutsats av kvällen är att man bör ha grundkunskaper i HLR för att kunna använda hjärtstartaren då den endast är en del i räddningsprocessen och att kursen ger de kunskaper som behövs.  

Hög stämning på FESTligt tåg!
Hög stämning på FESTligt tåg!
En god middag med underhållnig och hög stämning på resan i Vardagsrummet Under kvällen gick tåget till Göteborg, Mora, Sundsvall och Uppsala där vi bl.a. mötte Maja Gräddnos

Vårt besök på Flygvapenmuséet (okt 2016)
När vi vände hem från Malmslätt konstaterade vi att vi haft en fantastisk dag och att vi vill rekommendera alla ett besök där – vilket härmed görs! Mycket fin och intressant utställning. Inte minst den del som handlar om den ryska nedskjutningen av DC3:an över Östersjön 1952.

Jäders kyrka
och Axel Oxenstierna (sept 2016)

Charlott och Göran Mörner från Fiholms Gods tog emot och guidade oss på ett förträffligt sätt såväl vid vårt besök i Jäders kyrka som vid den efterföljande informationen om Axel Oxenstierna. Det sistnämnda skedde i samband med kaffe och dopp i lokaler bredvid kyrkan hos föreningen ”Kunskapsturism Kafjärden”vilka arrangerade vårt besök. http://kunskapsturism.se/  Vi kan rekommendera såväl ett besök i Jäders historiskt intressanta kyrka som att ta del av Axel Oxenstiernas liv. . Han betraktas som grundaren av den svenska statsapparaten, bildade ämbetsverk och fick dem att samverka, samt lät indela landet i län med länsgränser som i huvudsak gäller fortfarande.

Karin och Raymonds tid i Bangladesh

Vi fick i Vardagsrummet en intressant inblick i hur Karin och Raymond levde under sina 3 år i Bangladesh. Om Raymonds arbete för SIDA samt om Karins halvtidstjänst vid svenska ambassaden i Dhaka och ledning av den egna tjänarstaben. Vi fick också en hel del intressanta fakta om landet. Bl.a. att befolkningen uppgår till c:a 160 milj. vilka lever på en yta som är en tredjedel av Sveriges samt att landet ofta drabbas av översvämningar och att 90% av låglandet ibland kan vara täckt med vatten. Vi bjöds dessutom på den välsmakande Bangladesh-rätten BIRYANI samt kaffe och kaka.
Spontan insamling till världens barn gav 720 kr
Påminnelsen om att många människors levnadsvillkor präglas av fattigdom föranledde en spontan insamling till Världens Barn under kvällen. Insamlingen resulterade i 720 kr

BILJARD-AFTON med mat, öl och vin 
Söndagen den 16 Okt. kl 17:00

Vi träffas i Loungen för en promenad till Strängnäs mysigaste PUB där vi serveras Angus-Hamburgare eller Fish & Chips med ett glas öl eller vin för Culmenpriset 195 kr Därefter blir det varning för kö när höstens BILJARDKAMP tar sin början. De som inte vill ”köa" kan förslagsvis njuta av PUBens Tea pigs med Fudge.
Anmälan i Loungen eller på info@culmenplus.se senast 14 Okt.

Sångarglädje i Vardagsrummet (sept 2016)
Allsångsaftonen hade lockat 20-talet deltagare. Efter inledande mingel med ostbricka leddes allsången av Zagah som också ackompanjerade på piano. En omväxlande ”reportoar” med Taube, Elvis, Gärdestad, Berghagen m.fl. uppskattades av sångarna som också önskade en repris senare i höst.

Culmen Plus vinterboule
Vi spelar i Boulepalatset torsdagar kl 13 med början den 29 september.  Den som inte har spelat boule med oss tidigare är välkommen att pröva på.  Ju fler vi blir desto roligare är det. Klot finns att låna. Det går bra att ha hund i lokalen.  Ta med fika till samlingen i pausen.  Den som bara vill titta in är också välkommen.

Culmenlunchen 28 okt 2016 är inställd
 Av samma orsak, för dåligt intresse, upphör vi med luncherna tills vidare. Kom gärna med synpunkter/förslag till info@culmenplus.se

Gemytlig afton med gott öl
på Strange Brewing Company vid Aspö 22 sept 2016

Besöket hos ölbryggeriet vid Aspö blev mycket lyckat. Taxi till rimligt pris, trevlig miljö, god chili con carne, och inte minst gott öl uppskattades av de 19 deltagarna. Dessutom fick vi möjlighet att prova de fem ölsorterna som nu tillverkas. Ägarparet Glenn och Ulrika berättade om ölet och verksamheten.  Både ölet och miljön lockar till återbesök. 

Resekväll i Vardagsrummet - sept 2016
Monica och Hans berättade med hjälp av bilder om sin fantastiska sällskapsresa resa jorden runt i chartrat plan. Därefter presentation av förslag till vårresa i form av flodkryssning i Portugal i samband med att vi avnjöt den portugisiska rätten Caldo Verde och pratade resor.  Vi återkommer med fler resediskussioner Intressant resekväll i Vardagsrummet.
Monica och Hans berättade med hjälp av bilder om sin fantastiska sällskapsresa resa jorden runt i chartrat plan. Därefter presentation av förslag till vårresa i form av flodkryssning i Portugal i samband med att vi avnjöt den portugisiska rätten Caldo Verde och pratade resor. 
Vi återkommer med fler resediskussioner .

Sanna beskur Sanna beskur

Grannsamverkan  förebygger brott -aug 2016 Sanna Granbäck från Strängnäspolisen informerade om polisens bekymmersamma situation med bristande personalresurser och poängterade att dagens ämne för informationen - Grannsamverkan – blir alltmer viktig i brottsförebyggande syfte. Utöver information fick den talrika publiken också möjlighet att ställa frågor. För att eventuellt gå vidare med Grannsamverkan kan resp. bostadsrättsförening ta kontakt med Sanna för att diskutera hur detta kan arrangeras.   .

Besök vid Sigurdsristningen - aug 2016
Gunilla Hedin guidade oss och berättade på ett fängslande sätt om Sigurdsristningen och dess blodiga historia. God lunch i båtklubbens restaurang och en promenad i slottsparken avrundade utflykten. Vi hoppas på fler utflykter med Gunilla som guide!

CULMEN PLUS Café
aug 2016

52 st Culmenbor lät sig väl smaka av smörgårdstårtor vid det första Plus-caféet. Under kvällen informerades om det aktuella läget för Culmen Plus, ekonomin, som är under kontroll samt höstens planerade aktiviteter - se aktivitetskalender nedan. Den sänkta avgiften på 300 kr per mån/person kommer att tillämpas även sista kvartalet i år. Ett nytt Plus-café med aktuell information planeras till senare under hösten.

Lyckad Ålandsresa
Vårens Eckeröresa blev som vanligt ett lyckat arrangemang. Först en räksmörgås, sedan besök på Taxfree, en aperitif följt av en fräsch och dignande Skärgårds-buffé. Bussresan hem kändes extra kort med hjälp av en frågesport om att ”Gissa vem som sagt vad”.  Ex  "Bästa sättet att bli av med kilona är att lämna dom på tallriken". Lika svårt att följa som att ta reda på från vem citatet kommer

Utflykten till Kulturhuset Järna 5 maj 2016
Soligt väder, skön pianokonsert, god lunch och en promenad i antroposofernas park med den biologiska reningsanläggningen med vattentrappor (bilden) resulterade i nöjda deltagare.

Ju bättre du mår
– desto bättre lever du...

 ...var rubriken när Heidi Byrkjeland berättade om Synergys produkter. Till sin hjälp hade hon Mads Ostvang som haft MS och nu är utan symptom. Det bjöds på mackor samt provsmakning av produkterna. 

Välbesökt Nationaldagslunch hos CULMEN PLUS

Närmare fyrtio Culmen Plus deltagare firade vår Natioaldag med välsmakande sillunch i Vardagsrummet. Som vanligt förträffligt arrangerat och serverat av vår festkommité!

CULMEN PLUS lunch 25 maj 2016
Vardagsrummet välkomnade oss till onsdagslunch 25 maj med ett dukat bord från vilket vi sedan kunde avnjuta mycket god mat levererad från Elsas Kantin. Torskrygg och Pulled pork stod på
menyn. Båda rätterna kompletterade med rostad potatis samt rikligt med sallader och grönsaker.
Nöjda lunchgäster rekommenderade en fortsättning efter sommaren.

Gittans Fotokonst i Vardagsrummet
Ett antal förtjusta Culmenplussare minglade i Vardagsrummet och beundrade Gittans fotoutställning. Hon bjöd på vin och tilltugg och berättade engagerat om sina verk och varifrån motiven hämtats. Tack Gittan för en trevlig upplevelse! 


Utflykten till Kulturhuset Järna 5 maj 2016
Soligt väder, skön pianokonsert,
god lunch och en promenad i antroposofernas park med den biologiska reningsanläggningen med vattentrappor (bilden) resulterade i nöjda deltagare. 

Info från boulen
CULMEN PLUS har under vintersäsongen genomfört sin första bouleturnering. Totalsegrare i turneringen som genomfördes perioden oktober – april blev i damklassen Ann-Mari Forsberg och i herrklassen Torgny Back.  


Utflykt till backsipporna
 på Åsa gravfält, Stallarholmen

Bilder och referat från besöket 2016-04-22
 

Intressant besök på
Strängnäs Tekniska Museum
 (april 2016)
Nu har vi besökt Strängnäs Tekniska Museum för andra gången. En upplevelse bara 2 kvarter bort som kan rekommenderas. Där finns massor med intressanta prylar av olika slag. Mest 50- och 60-tal. På bilden syns ägaren Lars Adebring flankerad av nöjda Culmenplussare

Tack festfixarna för en mycket trevlig afton!
Det blev en härlig Dansk Afton med läckra smörrebröd, en Tuborg, quiz, lotteri, sång och inte minst en fin stämning och gemenskap i grannars sällskap. Allt tillagat, fixat och ordnat av Lena, Ulf, Bodil, Per, Ann-Marie, Ove, Vera och Göran. 

GourméDart 
Fullsatt KnytisDart i Vinkällaren blev en smakfest. Darten vanns av Norrstackens Ulf Kilander. Anette Lidén Seminariet var god tvåa.

VÅRUTFLYKTER
Tack till er alla som sänt in intresseanmälan till våra CULMEN PLUS vårutflykter. Eftersom det finns intresse för samtliga föreslagna utflykter räknar vi med att kunna genomföra dem som planerat.
Vi kommer att löpande under våren i god tid i NEWS och på hemsidan meddela exakt tidpunkt för respektive utflykt och hur man anmäler sig.
I veckans NEWS annonserar vi besöket på Teknikmuseum i Strängnäs, där det inte behövs någon anmälan, samt en nytillkommen utflykt till Mångfaldens Hus i Turinge/Nykvarn och en damklädesbutik.
Besöket på Åsa gravfält Stallarholmen, som sen står på tur, kan vi ännu inte tidsbestämma eftersom vi inte vet exakt när backsipporna slår ut. Vi kommer att ha spejare utsända. Räkna med att vi kan återkomma med kort varsel.    

Vårt BOWLING TEAM
CULMEN PLUS BOWLING TEAM har blivit sponsrat med matchande tröjor. Tack HOLMEN och Pär Mellgren som fixade  kontakten.
Vi träffas varje tisdag kl 15:15 i Bowlinghallen. Även om några har skaffat sig nya proffsiga ”kulor” och bowlingskor och är det enda kravet att du har ett glatt humör och 3 fingrar. Resten finns att låna i hallen. Välkommen!