Liten logga Plus

ARKIV 2018 - 2019
Länkar till arkiv för övriga år:
2014-2015      2016-2017      2020    

Från vår nyårssupé i Vardagsrummet

Göran serverade oss, tillsammans med sina assistenter, en härlig nyårssupé i Vardagsrummet. En förrätt baserad på havets läckerheter med bl.a. hummer och hummersoppa. Därefter oxfilé med tryffelsås och tillbehör samt en dessert med chokladmousse, brownie, körsbärskompott & kolapopcorn. 
Detta tillsammans med trevliga aktivteter - musikquiz m.m - gav oss en minnesvärd kväll.

Glöggmingel

Glögg, goda skinkmackor och pyssel gav oss några trevliga timmar i Vardagsrummet tillsammans med grannar. Pysslet som leddes av Karin Riiser resulterade i änglaprydnader i Vardagsrummets julgran.

Fler foton från glöggminglet. Klicka här

Skaldjurspartyt
Det serverades räkor och kräftor i stora mängder - de senare fiskade av Norrstackens Torbjörn Eriksson. Därtill god dryck och trevligt umgänge med grannar.

Fikapaus i Boulehallen Fikapaus i Boulehallen

Rapport från
Culmen Plus-boulen

Denna vecka slog vi med 26 deltagare förra säsongens rekord som var 23. Glädjande att så många tycker att boule är kul. Lite kamp och trevlig samvaro i lagom blandning verkar tilltala många.
Kul också att vi nu har två lag anmälda till Eldsundsviken Cup fredagen den 25 oktober med start kl 9. Tävlingen arrangeras av Strängnäs Bouleallians. Man pausar för höstmöte kl 11. Då får vi bl a information om lokalfrågan. Bo Nordebrink från kommunens fritidsförvaltning deltar. Som ni vet så planerar Kilenkrysset att riva boulehallen kanske nästa år. Kommunen har lovat att vi inte ska vara utan boulebanor inomhus när hallen har rivits. Vi ses i boulehallen igen den 17  oktober.
/ Torgny Back

Ny redaktör för NEWS
Lena Kilander Norrstacken tar över efter Håkan Andersson som redaktör för NEWS.
Håkan kommer fortsätta som ansvarig för hemsidan samt för anhörigregistret.
Du som har info för NEWS skicka den till lena_kilander@hotmail.com 

Brf 3 har bytt namn till Brf Norrstacken
Brf Villa Culmen Strängnäs 3 har ändrat sitt namn till Bostadsrättsföreningen Norrstacken

Nationaldagsfirande
Vår festkommité hade som traditionen bjuder dukat upp för sillbrunch i Vardagsrummet. Maten, tillbehören och samvaron med grannar förgyllde vår nationaldagseftermiddag

Premiär för vår bangolf
Sommarens första C+ bangolfrunda har spelats. Dock med få deltagare. Bara fyra stycken. Torsdagar kl 15:00 på Visholmen är det som gäller för den som är intresserad.

Full fart på sommarboulen
Sedan några veckor tillbaka är Culmen Plus sommarboule igång på Visholmen. Torgny som leder boulen har meddelat att intresset är stort och att vädret har varit gynnsamt (med ett undantag). Tisdagar kl.13:00 är vad som gäller och det finns plats för fler deltagare

Säsongavslutning för våra vegetariska luncher
Hallarnas löksoppa och tortillarullar från Provance stod på menyn vid veg-lunchernas säsongavslutning.
Kanske luncherna återkommer i höst.          


Premiär för 3-fikat på kullen
När vädret tillåter dricker vi onsdagarnas 3-fika på kullen utanför Loungen. Här en bild från årets premiärfika utomhus.

Nu vet vi mer om vår kommun!
Ett 40-tal åhörare hade mött upp i Vardagsrummet när ”våra egna” politiker Bodil Mellgren (s) och Kenneth Larsson (m) berättade om sina uppdrag i kommunens tjänst och gav oss intressant information om kommunens verksamhet. Kenneth, som är sitt partis gruppledare samt ingår i kommunfullmäktige och kommunstyrelse, redovisade en detaljerad analys av valet som resulterade i att kommunen idag styrs av m och s tillsammans. Vi fick en inblick i den kommunala organisationen och även veta att åldersstrukturen hos kommuninnevånarna är negativ på så sätt att vi är för många äldre i förhållande till de som är i arbetsför ålder.                                                    Bodil, som är ordförande i socialnämnden, berättade om hur socialtjänsten arbetar inom sina många verksamhetsområden för omsorg och hjälp. Bodil nämnde bl.a. att hemtjänsten har 461 brukare och att äldreboendet i Seminariet kommer att stängas 2023 p.g.a. att lokalerna ej är ändamålsenliga.                                                                                                                  
Kraftiga applåder för föreläsarna avrundade en mycket uppskattad cafékväll.                                 

Information om kommunen hittar du på: https://www.strangnas.se/kommun-och-politik   https://youtu.be/vcNs0mYhqh8  https://jacobochberggren.podbean.com/

Mycket uppskattad kurs i första hjälpen
- men varför så få deltagare?

Kursen i första hjälpen som med Röda Korsets hjälp genomförts i två avsnitt är nu avslutad. Kursen innehöll såväl teori som praktiska övningar kring sådant som är viktigt att kunna i det praktiska livet som att häva luftvägsstopp, stoppa blödningar m.m. HLR d.v.s. hjärt/lungräddning inklusive att kunna hantera hjärtstartaren ingick också som en viktig del i kursen.
Deltagarna var efter avslutad kurs mycket positiva och kursupplägget med bl.a. rollspel uppskattades mycket. Det påpekades också att man hade mycket roligt tillsammans.
Men….varför så få deltagare (knappt 10 st) i ett så viktigt ämne???

Nu har vår gästlägenhet förnyats genom nya sängar samt en skön fåtölj. Karin J, Ingrid T och Hasse B har hjälps åt att montera och möblera om lägenheten. Sängarna är bredare och har fått en ny placering. De har nu ställts tillsammans mot innerväggen (kan dras isär av den som så önskar) och byrån finns nu vid  motstående vägg. Rummet fick en större rymd vilket gjorde att även en fåtölj utlånad av Ingrid T fick plats.....
....hälsar Bengt J, chef för arbetslaget.

Styrelsen tackar Karin, Ingrid, Hasse och Bengt för ett mycket fint jobb!!!!!

Från vårt Culmen Plus Café kan rapporteras att inemot 40 boende hade mött upp för att ta del av styrelsens redovisning av verksamheten 2018. De som inte deltog kan ta del av informationen i den skriftliga årsredovisningen som inom kort kommer att delas ut i allas brevlådor
Vår gympaledare Mianna inledde träffen med att berätta om de gymparesor till Spanien som hon anordnar. Vi återkommer om planerna för en resa för Culmen Plus.

Oj så roligt vi hade på pubkvällen
Pubkvällen bjöd på goda korvar, ost och annat smått och gott. Joseph Barabas sjöng och spelade musik som vi  kände igen från våra tonår och som fick hela vardagsrummet att dansa. 
OBS! Sångarbilden visar inte Joseph Barabas utan en av kvällens gäster som greppat mikrofonen.

I väntan på 12-slaget

Vi var 30-talet boende som i Vardagsrummet inväntade (och senare firade) 12-slaget med en sylvertersupé innefattande bl.a. en huvudrätt bestående av ankbröst med apelsinsås och tillbehör tillagad av Göran Söderberg. Tack Göran med medhjälpare samt alla deltagare för ett trevligt nyårsfirande!


Jultallrik på Mångfaldens Hus
Här är vi som åt en väl tilltagen och prisvärd jultallrik på restaurangen vid Mångfaldens hus.
Vi besökte också julmarknaden i angränsande lokaler.

V75:a till Stall Culmen
Sven Medberg svarade för raderna som resulterade i en V75:a till oss i Stall Culmen vid lördagens trav på Jägersro. Stor hjälp hade vi av Jairo (till vänster i bild) som vann 7:e loppet med c:a en halv noslängd. Tack för V75:an Sven och Jairo!


Kända svenskar i Vardagsrummet
Som ung lyssnade Mats Strandberg till Arne Thorens rapporter från New York och kände att reporter skulle han bli. Samtidigt lockade en karriär som imitatör. Det fick bli en kombination av båda och förutom lite episoder från radioreportertiden fick vi lyssna till Kalle Moraeus, Björn Ranelid, Mikael Persbrant, Jonas Gardell m.fl.
Kvällen avrundades med lite grannsnack över kaffekoppen.

En hisnande bildresa i Peru
Tisdagens reseföredrag blev en hisnande bildresa i Peru med kulturella och natursköna upplevelser. Som högst nådde resan 4998 m.ö.h. Vi fick träffa lamor, alpackor och kondorer samt naturligtvis inkafolket och ta del av inkaindianernas imponerande stenhuggarkonst. Bilden visar vår föredragshållare Sven med hustru Anita ta en paus på Inkaleden. I bakgrunden Machu Picchu, ett av världens sju underverk. Ett uppskattat föredrag!

Konstnärsträff i Hälleforsnäs
Vi var en liten grupp som hade en mycket trevlig dag i Hälleforsnäs där tre av ortens konstnärer visade oss sina alster och ateljéer i bruksbyggnaden. Vi blev mycket väl mottagna och kunde göra några fynd till våra ”samlingar”. Vi hann också med ett besök på Lager 157 samt lunch med god mat och mycket trivsam miljö hos f.d. rocksångerskan Monica på Fröken Larssons Café. Ett ställe vi varmt kan rekommendera

Varje år spelas Eldsundsviken Cup i Boulepalatset. I årets cup fick varje förening/grupp anmäla ett lag med två personer. Åtta lag var anmälda. Culmen Plus representerades av Torbjörn Eriksson och Torgny Back. Först spelade varje lag fyra matcher och därefter blev det final mellan de två bästa lagen.
Vi vann en match med 13-0 men förlorade de övriga, dock med hyggliga siffror.  Det räckte till plats 6. Vi hade bra support av några kamrater i Culmen Plus boulegäng.
I finalen spelade PRO Strängnäs mot SPF Stallarholmen. PRO Strängnäs vann.
I pausen före finalen höll Strängnäs bouleallians sitt höstmöte.
Boulealliansen har avtal om Boulepalatset med kommunen som i sin tur hyr lokalen av markägaren, Avtalet sträcker sig till 2020. Spelavgifterna går oavkortade till kommunen.
Till mötet hade Bo Nordebrink, kommunens fritidschef, inbjudits. Han informerade om framtida planer. Kilen Eldsundsviken AB som har förvärvat P10-området, vill bygga om Boulepalatset till bostäder och därför diskuteras att flytta boulen till en annan byggnad på kasernområdet. Den byggnaden skulle också inrymma bågskytte och bowling mm. Antalet boulebanor ska vara minst lika många som nu finns i Boulepalatset.
Kilen Eldsundsviken AB verkar vara angelägna att verksamheter som boule och bågskytte som redan finns på området ska finns kvar där. Ett alternativ som ligger längre fram i tiden är en större anläggning i Larslundaområdet som också skulle inrymma boule.
/ Torgny Back

Se upp för riskerna när du använder
dator, mobil och surfplatta.

Wolfgang Heller gjorde i ett mycket uppskattat föredrag i Vardagsrummet oss uppmärksamma på riskerna när vi använder våra datorer, mobiler och surfplattor. Vi tackar honom och hoppas på en uppföljning i höst.
 Här är några av Wolfgangs råd :
* Var rädd om värdefull information.
* Säkerhetskopiera helst dagligen.
* Ha viktig dokumentation på flera ställen.
* Ge aldrig ut dina lösenord och koder
* Uppdatera programvaror. Ta bort program du inte använder.
* Installera brandvägg, virusskydd, kryptering
Bra informationskällor:
Myndighet för samhällsskydd och beredskap (MSB) https://www.msb.se/
Din säkerhet: www.dinsakerhet.se/

Drygt 50-talet boende hade samlats för årets första Café. Kvällen inleddes med att Sofia från Magiska Hem, Hasse Butlers arbetsgivare, kort informerade om deras verksamhet och vad de kan erbjuda oss boende i form av servicetjänster. Som boende kan du utnyttja Culmen Plus avtalsvillkor vilket innebär att du betalar det rabatterade priset 192:50/tim efter rotavdrag  Du slipper dessutom framkörningsavgift. Hur du beställer framgår av vår hemsida.
Raymond gjorde en mycket överskådlig redovisning av ekonomin.
I årsredovisningen som så småningom kommer att dimpa ned i din brevlåda får du mer detaljerad information.
Därefter informerades om Culmen Plus Support som du kan läsa mer om. Klicka här.
Kvällen avslutades med att Leif Riiser visade en video från sitt besök på fantastiska Miniatur Wunderland i Berlin.
https://www.miniatur-wunderland.com/

Tack Johan Davidsson...
..för ett genomarbetat och mycket intressant föredrag i Vardagsrummet om Kuba 

SVALBARD
Peter Tengbrand visade bilder och berättade med inlevelse om sin
70 års-resa till Svalbard. Peter är en äventyrare som besökt många spännande resmål. Han har lovat att återkomma med fler föredrag

VINPROVNING
Jan Pavlik informerade om och lät oss smaka på 12 st olika viner. Till detta serverades ostbricka till förrätt och till huvudrätt en gudomligt tillagad gös. Som alternativ en oxkind som enligt köttätarna kanske är den bästa i Strängnäs

BRUNCH
på Restaurang FUSION.

En nästan fullsatt restaurang bjöd på en mycket välsmakande brunch bestående av över 50 smakbitar och stora rätter för 165 kr . Gästerna var till hälften hitresta tjecker från Stockholm. Restaurangen serverar smakrik, annorlunda, spännande tjeckisk mat. När skall Strängnäsborna hitta till denna prisvärda restaurang? Men är man falukorvsgourmet skall man nog välja någon annan restaurang.    

KULTURPROGRAM
Kommunens programblad för våren

Så här ser kommunens programblad för våren ut.
Du kan bläddra i det på webben
http://www.strangnas.se/sv/Uppleva-gora/konst--kultur/
eller ladda ned det som pdf på http://www.strangnas.se/contentassets/d8c7d0e0cea249df96e293d8cb001346/programbladvt18-interaktiv-sida.pdf

VINKÄLLAREN
I Vinkällaren kan man nu spela såväl biljard som dart. Eller bara träffas för att prata. Det behövs ingen föregående bokning. Du kan ta med dig dina gäster för en stunds samvaro t.ex. innan middagen. Skulle du ”kollidera” med andra medlemmar så är det en god anledning till ”förbrödring”. Du kan fortfarande boka Vinkällaren för eget bruk i pärmen i Loungen. Då hänger du ut skylten UTHYRT och då skall spontangäster respektera detta. Du kan om du vill förvara vin och öl på egen risk i vinskåpen eller i kylskåpet och det finns Microugn för att värma på tilltugg

Intresset fortsätter att öka för CULMEN PLUS boulen
Nytt deltagarrekord i Vinterboulen igen! Torgny Back som leder boulen meddelar att senaste omgången av vinterboulen samlade 16 deltagare. Torgny säger: ”Allt sedan sommar- och vinterbouleturneringarna startade, nästan omgående efter att vi flyttade in, har intresset ökat. Boulen är ju en lagom ansträngande sport för oss äldre. Umgänget och det lilla tävlingsmomentet stimulerar. Vi spelar fyra matcher på torsdagarna under vintersäsongen med en viktig fikapaus efter två. Gör gärna ett besök hos oss i Boulepalatset någon torsdag eftermiddag och se hur vi har det. Vi är där från kl 13. Kanske lockas du att komma och börja spela. Du behöver inte ha spelat boule tidigare. Du är välkommen!  Plats har vi gott om. Vi finns i Boulepalatset (vid röda märket på bilden) på regementsområdet.

Chaplins DIKTATORN fascinerar
Vi var 11 filmintresserade som samlades i Vardagsrummet  för att se Chaplins DIKTATORN. Raymond Hedman, som visade filmen, berättade att Chaplin gjorde denna film mellan 1938 och 1940. Först efter andra världskriget 1945 visades den i Sverige.
Vi fascinerades av att filmen är så intelligent gjord och fortfarande så aktuell. Den är fylld av underbar humor, satir, kärlek och stort allvar.
Culmen plus bjöd på kaffe, thé och goda muffins och vi njöt alla av föreställningen och hoppas det blir fler tillfällen för filmvisning nu när vi har en så bra bild och ljudanläggning.
Kom gärna med förslag på filmer! Du kanske har en bra film hemma som Du vill visa oss andra på storbild?"
/ Ingrid Tunhammar Hallström

Mycket uppskaddad öl- och vinprovning
Restaurang FUSIONS öl- och vinprovning på lördagskvällen överträffade alla våra förväntningar. Herrarna fick prova 6 olika tjeckiska öl, snaps, konjak, likör och damerna 3 olika viner och 5 olika likörer (gräddsprit). Till detta en mycket god buffé med korv, revben, kött och lax och en mängd goda röror. Och till priset 350 kr!!

Information från styrelse om Culmen Plus Butlerservice  2018-01-31
Baz Hemservice har hittills varit Hasse Butlers arbetsgivare. Under föregående år slutade några av de som varit med från Baz begynnelse för att öppna eget bolag i samma bransch. Hasse Butler har nu valt att följa dem och har anställts i deras företag, Magiska Hem AB, som för närvarande har 11 anställda.
Inom styrelsen för Culmen Plus är vi mycket nöjda med det jobb Hasse utför för vår förening och inte minst med den hjälp han vid behov bistår de boende i Seminariet och Norrstacken med. Vi har därför i Culmen Plus styrelse beslutat att fortsatt använda oss av Hasses tjänster, och därför sagt upp avtalet med BAZ samt avser att teckna ett nytt avtal med Magiska Hem. Detsamma gäller Brf 1 Seminariet och vi för nu gemensamma samtal med Magiska Hem om det nya avtalet.
Vid möte den 30 jan mellan Culmen Plus och de två bostadsrättsföreningarna har de två deltagarna från styrelsen i Brf 3 Norrstacken meddelat att man väljer att fortsatt anlita Baz för tjänsterna till bostadsrättsföreningen och avser därför inte att delta i samtalen med Magiska Hem om att fortsatt anlita Hasse.
För de boende blir det ingen skillnad när det gäller den service som Culmen Plus erbjuder via vår Butler. Han kommer fortsatt att kunna kontaktas via Butlertelefonen 0768-194390 vid behov av hjälp. 
Dock kommer de boende i Norrstacken att förlora den sociala direktkontakt med Butlern som man hittills kunnat få, då han städat trappuppgångar, klippt gräs och skött fastigheten i övrigt, men han kan som sagts kontaktas via Butlertelefonen.
Hur februari månad kommer att gestalta sig är lite oklart men för Culmen Plus är läget att vårt avtal med Baz gäller t.o.m. 28 feb och att de fram till dess skall utföra den service som är avtalad.
Vi återkommer med vidare information
/ Styrelsen Culmen Plus