Liten logga Plus

ARKIV 2018

Se upp för riskerna när du använder
dator, mobil och surfplatta.

Wolfgang Heller gjorde i ett mycket uppskattat föredrag i Vardagsrummet oss uppmärksamma på riskerna när vi använder våra datorer, mobiler och surfplattor. Vi tackar honom och hoppas på en uppföljning i höst.
 Här är några av Wolfgangs råd :
* Var rädd om värdefull information.
* Säkerhetskopiera helst dagligen.
* Ha viktig dokumentation på flera ställen.
* Ge aldrig ut dina lösenord och koder
* Uppdatera programvaror. Ta bort program du inte använder.
* Installera brandvägg, virusskydd, kryptering
Bra informationskällor:
Myndighet för samhällsskydd och beredskap (MSB) https://www.msb.se/
Din säkerhet: www.dinsakerhet.se/

Drygt 50-talet boende hade samlats för årets första Café. Kvällen inleddes med att Sofia från Magiska Hem, Hasse Butlers arbetsgivare, kort informerade om deras verksamhet och vad de kan erbjuda oss boende i form av servicetjänster. Som boende kan du utnyttja Culmen Plus avtalsvillkor vilket innebär att du betalar det rabatterade priset 192:50/tim efter rotavdrag  Du slipper dessutom framkörningsavgift. Hur du beställer framgår av vår hemsida.
Raymond gjorde en mycket överskådlig redovisning av ekonomin.
I årsredovisningen som så småningom kommer att dimpa ned i din brevlåda får du mer detaljerad information.
Därefter informerades om Culmen Plus Support som du kan läsa mer om. Klicka här.
Kvällen avslutades med att Leif Riiser visade en video från sitt besök på fantastiska Miniatur Wunderland i Berlin.
https://www.miniatur-wunderland.com/

Tack Johan Davidsson...
..för ett genomarbetat och mycket intressant föredrag i Vardagsrummet om Kuba 

SVALBARD
Peter Tengbrand visade bilder och berättade med inlevelse om sin
70 års-resa till Svalbard. Peter är en äventyrare som besökt många spännande resmål. Han har lovat att återkomma med fler föredrag

VINPROVNING
Jan Pavlik informerade om och lät oss smaka på 12 st olika viner. Till detta serverades ostbricka till förrätt och till huvudrätt en gudomligt tillagad gös. Som alternativ en oxkind som enligt köttätarna kanske är den bästa i Strängnäs

BRUNCH
på Restaurang FUSION.

En nästan fullsatt restaurang bjöd på en mycket välsmakande brunch bestående av över 50 smakbitar och stora rätter för 165 kr . Gästerna var till hälften hitresta tjecker från Stockholm. Restaurangen serverar smakrik, annorlunda, spännande tjeckisk mat. När skall Strängnäsborna hitta till denna prisvärda restaurang? Men är man falukorvsgourmet skall man nog välja någon annan restaurang.    

KULTURPROGRAM
Kommunens programblad för våren

Så här ser kommunens programblad för våren ut.
Du kan bläddra i det på webben
http://www.strangnas.se/sv/Uppleva-gora/konst--kultur/
eller ladda ned det som pdf på http://www.strangnas.se/contentassets/d8c7d0e0cea249df96e293d8cb001346/programbladvt18-interaktiv-sida.pdf

VINKÄLLAREN
I Vinkällaren kan man nu spela såväl biljard som dart. Eller bara träffas för att prata. Det behövs ingen föregående bokning. Du kan ta med dig dina gäster för en stunds samvaro t.ex. innan middagen. Skulle du ”kollidera” med andra medlemmar så är det en god anledning till ”förbrödring”. Du kan fortfarande boka Vinkällaren för eget bruk i pärmen i Loungen. Då hänger du ut skylten UTHYRT och då skall spontangäster respektera detta. Du kan om du vill förvara vin och öl på egen risk i vinskåpen eller i kylskåpet och det finns Microugn för att värma på tilltugg

Intresset fortsätter att öka för CULMEN PLUS boulen
Nytt deltagarrekord i Vinterboulen igen! Torgny Back som leder boulen meddelar att senaste omgången av vinterboulen samlade 16 deltagare. Torgny säger: ”Allt sedan sommar- och vinterbouleturneringarna startade, nästan omgående efter att vi flyttade in, har intresset ökat. Boulen är ju en lagom ansträngande sport för oss äldre. Umgänget och det lilla tävlingsmomentet stimulerar. Vi spelar fyra matcher på torsdagarna under vintersäsongen med en viktig fikapaus efter två. Gör gärna ett besök hos oss i Boulepalatset någon torsdag eftermiddag och se hur vi har det. Vi är där från kl 13. Kanske lockas du att komma och börja spela. Du behöver inte ha spelat boule tidigare. Du är välkommen!  Plats har vi gott om. Vi finns i Boulepalatset (vid röda märket på bilden) på regementsområdet.

Chaplins DIKTATORN fascinerar
Vi var 11 filmintresserade som samlades i Vardagsrummet  för att se Chaplins DIKTATORN. Raymond Hedman, som visade filmen, berättade att Chaplin gjorde denna film mellan 1938 och 1940. Först efter andra världskriget 1945 visades den i Sverige.
Vi fascinerades av att filmen är så intelligent gjord och fortfarande så aktuell. Den är fylld av underbar humor, satir, kärlek och stort allvar.
Culmen plus bjöd på kaffe, thé och goda muffins och vi njöt alla av föreställningen och hoppas det blir fler tillfällen för filmvisning nu när vi har en så bra bild och ljudanläggning.
Kom gärna med förslag på filmer! Du kanske har en bra film hemma som Du vill visa oss andra på storbild?"
/ Ingrid Tunhammar Hallström

Mycket uppskaddad öl- och vinprovning
Restaurang FUSIONS öl- och vinprovning på lördagskvällen överträffade alla våra förväntningar. Herrarna fick prova 6 olika tjeckiska öl, snaps, konjak, likör och damerna 3 olika viner och 5 olika likörer (gräddsprit). Till detta en mycket god buffé med korv, revben, kött och lax och en mängd goda röror. Och till priset 350 kr!!

Information från styrelse om Culmen Plus Butlerservice  2018-01-31
Baz Hemservice har hittills varit Hasse Butlers arbetsgivare. Under föregående år slutade några av de som varit med från Baz begynnelse för att öppna eget bolag i samma bransch. Hasse Butler har nu valt att följa dem och har anställts i deras företag, Magiska Hem AB, som för närvarande har 11 anställda.
Inom styrelsen för Culmen Plus är vi mycket nöjda med det jobb Hasse utför för vår förening och inte minst med den hjälp han vid behov bistår de boende i Seminariet och Norrstacken med. Vi har därför i Culmen Plus styrelse beslutat att fortsatt använda oss av Hasses tjänster, och därför sagt upp avtalet med BAZ samt avser att teckna ett nytt avtal med Magiska Hem. Detsamma gäller Brf 1 Seminariet och vi för nu gemensamma samtal med Magiska Hem om det nya avtalet.
Vid möte den 30 jan mellan Culmen Plus och de två bostadsrättsföreningarna har de två deltagarna från styrelsen i Brf 3 Norrstacken meddelat att man väljer att fortsatt anlita Baz för tjänsterna till bostadsrättsföreningen och avser därför inte att delta i samtalen med Magiska Hem om att fortsatt anlita Hasse.
För de boende blir det ingen skillnad när det gäller den service som Culmen Plus erbjuder via vår Butler. Han kommer fortsatt att kunna kontaktas via Butlertelefonen 0768-194390 vid behov av hjälp. 
Dock kommer de boende i Norrstacken att förlora den sociala direktkontakt med Butlern som man hittills kunnat få, då han städat trappuppgångar, klippt gräs och skött fastigheten i övrigt, men han kan som sagts kontaktas via Butlertelefonen.
Hur februari månad kommer att gestalta sig är lite oklart men för Culmen Plus är läget att vårt avtal med Baz gäller t.o.m. 28 feb och att de fram till dess skall utföra den service som är avtalad.
Vi återkommer med vidare information
/ Styrelsen Culmen Plus